Toegegeven, die eerste dag op je nieuwe school is best even spannend. Al die gangen, al die vakken, al die mensen. Maar maak je geen zorgen: we gaan er alles aan doen om je thuis te laten voelen. Want op Mariënburg gaat het niet alleen over nieuwe talen leren, wiskunde begrijpen of een profiel kiezen. Het gaat ook om ontdekken wie je bent.

Ruimte voor jouw talent
Wij helpen je om jouw talenten te verkennen. Dat doen we door je genoeg ruimte, maar ook genoeg kaders te bieden waarbinnen dat kan. Mariënburg is een veilige omgeving met een fijne sfeer. Dankzij onze gebouwen ben je altijd omgeven door leeftijdsgenoten. Als je je op je gemak voelt, is het makkelijker om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Leer jezelf kennen
Binnen onze lessen moedigen we je aan om met sprongen vooruit te gaan. Met onze talentstromen en andere keuzevakken kies je je eigen pad. En mocht je je weg niet kunnen vinden, dan zoeken we met je mee. Zo kun je bij ons niet alleen kennis opdoen, je leert ook om nieuwsgierig te zijn, kritisch te denken en samen te werken. Je leert bij ons allerlei nieuwe mensen kennen, komt erachter wat bij je past en bovenal: je leer jezelf kennen.

Onze locaties
Je eerste jaar havo of atheneum breng je door op Klein Mariënburg. Vanaf het tweede leerjaar ga je naar het hoofdgebouw van Mariënburg. Beide schoolgebouwen zijn op loopafstand van elkaar.


Wat maakt Mariënburg bijzonder?

Talentstromen
Jezelf leren kennen betekent ook je talenten ontdekken en benutten. Naast de normale lessen hebben we op Mariënburg daarom Talentstromen. Je kunt binnen dit programma kiezen voor extra lessen sport, kunst en cultuur, ondernemen, onderzoek, multimedia en Connecting cultures. Alles om te ontdekken waar jouw talenten liggen. Dat is uniek in Leeuwarden en omstreken.

Op weg naar jouw doorloopbaan
Vanaf de eerste klas stomen we je klaar voor je toekomst met LOB: loopbaanoriëntatie, studie en begeleiding. Onder leiding van je mentor volg je een programma waarin je je loopbaancompetenties ontwikkelt met de digitale methode ‘Droomloopbaan’. Met die competenties op zak is het makkelijker om een profiel te kiezen in de derde klas; een vakkenpakket dat bij jou past en waar je examen in doet. Ook bij je studiekeuze in je examenjaar helpen we je graag. Zo ga je vol vertrouwen je toekomst tegemoet!

Cambridge English
Bij ons op school kun je sneller door de stof Engels met Cambridge English. We hebben een hele mooie brochure. Open deze snel!

Gezonde school
We zijn een gezonde school. Dat betekent dat we een gezonde leefstijl aanmoedigen en tijdens verschillende lessen aandacht besteden aan gezond eten, drinken en bewegen. In onze kantine vind je daarom een gevarieerd aanbod gezonde voeding.


Stedentrips en reizen
Een van de ervaringen die jouw schooltijd onvergetelijk maakt is de schoolreis in havo 4 of de bovenbouw van ons atheneum. In havo 4 kies je uit de bestemmingen Londen, Praag of Berlijn, waar je kennismaakt met de cultuur en geschiedenis van de stad. Of je kiest voor een ski-reis naar Oostenrijk, waar je leert skiën en kennismaakt met de Oostenrijkse cultuur. De bovenbouw van ons atheneum gaat op excursie naar Rome, Athene of een stad in het zuiden van Spanje. Voor veel leerlingen is de reis een kennismaking met de rijke cultuur van Andalusië of de Griekse en Romeinse oudheid.

FIRST LEGO League
Geïnteresseerd in techniek en technologie? Doe dan mee de FIRST LEGO League. In deze wereldwijde techniekwedstrijd voor leerlingen van 9 tot 15 jaar ontwerpen, programmeren en bouwen teams een robot van LEGO waar tijdens de finale wedstrijden mee worden gespeeld. Binnen de League werken we samen met andere Friese scholen. Elk team voert daarnaast een onderzoek uit rondom de maatschappelijke rol van techniek en technologie, met als uitkomst een innovatieve oplossing voor een probleem uit de praktijk. Wie weet verovert jouw team een plek in de internationale finale!

Het Lagerhuis
Het debatteam van Mariënburg doet elk jaar mee aan ‘Het Lagerhuis’, een debatwedstrijd met ongeveer tweehonderd Nederlandse scholen. Als je het leuk vindt, kun je je opgeven voor ons team. We bereiden ons – vaak in pauzes en soms op een vrije middag – voor op de wedstrijd. Dat doen we door stellingen met argumenten te verdedigen of te weerleggen, binnen de spelregels van een debat.

Forum-Bovenbouw
Ook te vinden op Mariënburg: de Forum-bovenbouw. Op een eigen plek met lokalen en een leerplein wordt er kleinschalig onderwijs gegeven waarin je veel eigen keuzes maakt. Naast instructie-uren zijn er flexuren, waarin je zelf bepaalt waar je meer of minder tijd voor nodig hebt. In vakoverstijgende projecten staan vaardigheden centraal die passen bij het vervolgonderwijs, waardoor Forum-bovenbouw een goede voorbereiding op hbo en universiteit biedt. Ben je nieuwsgierig, weet je zelf keuzes te maken, werk je graag samen, kijk je kritisch naar je leerproces en ben je goed in plannen? Dan is deze bovenbouw misschien wel iets voor jou.