Atheneum

Je bent nieuwsgierig en denkt graag over dingen na? Je gelooft niet zomaar wat anderen zeggen, maar zoekt het liever zelf uit? Je kunt veel informatie verwerken en weet dan wat de hoofdlijnen zijn? Je ziet problemen als uitdagingen en kijkt naar oplossingen op de lange termijn?

Kortom: Jij wilt verder uitgedaagd worden?

Welkom op het atheneum van Mariënburg! Dat ziet er zo uit:

  1. Kennis opdoen: Op ons atheneum moet je niet zozeer ‘meer’ leren. Wat je moet leren gaat sneller en is moeilijker, maar heeft vooral meer diepgang. De 12 bouwstenen van effectieve didactiek is daarbij een evidence-informed basis voor al onze lessen.
  2. Vaardigheden aanleren: Op ons atheneum is er veel aandacht voor onderzoekvaardigheden. Zo leer je wetenschappelijk onderzoek doen. Zowel in de onderbouw als bovenbouw werken we met materiaal van de scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
  3. Houding ontwikkelen: Op ons atheneum helpen docenten je door open vragen te stellen en soms ook door antwoorden te betwijfelen en met je te discussiëren. Zo blijf je nieuwsgierig en ontwikkel je een zelfstandige en kritische houding.

Van de onderbouw naar de bovenbouw

In de onderbouw (klas 1, 2 en 3) krijg je voor alle vakken een goede basis en heb je de talentstromen. In klas 3 maak je de profielkeuze, zodat je in de bovenbouw (klas 4, 5 en 6) vooral verder gaat met de vakken die jouw interesse hebben. Daarbij kun je in alle profielen Filosofie, Tekenen en Handvaardigheid kiezen.

Specifiek in de bovenbouw

Vanaf de bovenbouw word je, samen met je mentor, in steeds hogere mate verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Daarbij krijg je steeds meer vrijheid om eigen keuzes te maken en bestaan er verschillende excellentie-programma’s waaraan je kunt deelnemen. Daarnaast is er een sterk ontwikkelde leerlingenraad die meedenkt over en invloed heeft op het onderwijs op onze school

Cambridge English

Cambridge English is een excellentietraject dat je kunt volgen in de Atheneum bovenbouw op CSG Comenius. Bij Cambridge English krijg je versterkt Engels waardoor je sneller door de stof voor het vak Engels gaat en meer in het Engels doet, waardoor je snel beter zal worden in Engels. Het einddoel is het officiële wereldwijd erkende Cambridge certificaat te behalen op C1 niveau. Dit certificaat kun je tijdens een speciaal Cambridg-examen in Atheneum 5 behalen. Cambridge English is een goede basis voor je vervolgopleiding, omdat op veel hogescholen en universiteiten steeds meer gebruik wordt gemaakt van de Engelse taal in colleges en de boeken die je moet lezen, omdat Engels de internationale voertaal is. Als je in het buitenland wilt studeren of werken, wordt er daar door onderwijsinstellingen en bedrijven om een Cambridge certificaat gevraagd. Een diploma met meerwaarde dus!

VECON Business School

Met behulp van de VBS willen wij op CSG Comenius Mariënburg leerlingen de mogelijkheid bieden om zich te verbreden en verdiepen in het (bedrijfs-)economisch ‘werkveld’. Leerlingen kunnen op deze wijze hun ondernemende talenten verder ontwikkelen, kennis maken met het bedrijfsleven, leren vanuit de praktijk en excelleren op het economisch vlak. Leerlingen die participeren in het bovenbouwprogramma van de VBS bouwen aan kennis en (onderzoeks)vaardigheden die zij uitstekend kunnen gebruiken in hun (economische) vervolgopleiding, maar ook in de samenleving waar zij onderdeel van zijn. 

https://www.vecon.nl/vbs

Begeleiding en ondersteuning

Als leerling kun je gemakkelijk contact opnemen met je docenten, je mentor en je teamleider. Er is een decaan voor je profiel-, studie- en loopbaanoriëntatie. Er zijn leerlingondersteuners als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit. Verder gebruiken we een rooster waarbij er op het einde van de dag ruimte is om huiswerk- en vakbegeleiding te volgen of zelfstandig te studeren.

Extra activiteiten buiten school

We vinden sport, wetenschap en kunst en cultuur belangrijk. Elk jaar hebben we een of twee projectweken waarin dit zichtbaar wordt. Daarnaast gaan we regelmatig de school uit voor een sportdag of een voorstelling en gaan we naar het museum of de universiteit.