Sta je graag op de planken of ben je gek op schilderen? Organiseer je graag een feestje of ben je altijd aan het sporten? Misschien ben je geïnteresseerd in wetenschap en wil je weten wat er over de grenzen gebeurt? Op Mariënburg volg je in leerjaar 1 t/m 3 één of meerdere Talentstromen.

Je kan kiezen uit:

Art Factory

Ben jij een creatieveling die graag bezig is met ontwerpen, dingen maken, onderzoeken, uitproberen, durven, doorzetten en samenwerken? Dan is Art Factory écht iets voor jou!

In de eerste klas staat Art Factory in het teken van ‘atelier’. Je gaat tekenen en schilderen. We maken gezamenlijk én alleen een kunstwerk en kijken ook naar werk van kunstenaars.

In het tweede jaar gaan we aan de slag met ‘mode en kostuum’ en maken we een ‘gedichtenkoffer’. 

In klas drie maak je een voorstelling, dit doe je met elkaar of in groepjes, alles onder leiding van een theaterdocent. En bij een voorstelling hoort ook een decor, dat maken wij er natuurlijk ook bij.

Aan het einde van het jaar sluiten we af met een grote expo van alle mooie creaties en is de voorstelling te bewonderen.

Business Class

Wat voor ondernemer ben jij? Hoe regel jij de marketing doormiddel van sociale media? En hoe bedenk en verkoop jij een product? Creativiteit, presenteren, oplossingen bedenken, financieel inzicht en producten verkopen. Het komt allemaal samen bij de Talentstroom Businessclass.

In jaar 1 maak je kennis met marketing. Hoe zetten Calvé pindakaas en Coca Cola hun reclame in? Hoe kan jij TikTok inzetten als reclame voor jouw eigen idee?

In jaar 2 ga je dieper in op de marketing en financiën van een bedrijf. Je denkt na over jouw ideale schoolfeest en kledingbedrijf. Ook zal je verzorgingsproducten maken in samenwerking met de talentstroom R&D.

In jaar 3 gaan wij als echte ondernemers aan de slag. Dit doen wij in het lokaal maar ook daarbuiten, zo doen wij inspiratie op bij lokale ondernemers. Binnen het ondernemingsplan ontdekken jullie wie jullie zijn als ondernemers, hoe je marketing inzet en hoe de financiën van jullie bedrijf eruit komen te zien.

Word jij één van dé nieuwe ondernemers op Mariënburg?

Connecting Cultures

Bij de talentstroom connecting cultures ga je aan de slag met de Fryske cultuur. Je wordt ambassadeur van onze school en later de provincie.

In het eerste jaar zijn we vooral bezig met de stad Leeuwarden en de provincie. Je leert hoe je presentaties houdt en voor groepen staat. Op welke manier beweeg je je lichaam, hoe kun je natuurlijk vertellen?
Het tweede jaar zijn we gekoppeld aan een school in Duitsland. Je gaat samen met een Duitse leeftijdsgenoot een aantal opdrachten doen en uiteindelijk een dag naar Duitsland. Je Duitse buddy komt ook een dag naar Leeuwarden voor een culturele dag.
Het derde jaar staat vooral in het teken van de grote uitwisseling. Je wordt gekoppeld aan een leeftijdsgenoot uit het buitenland (we zijn al in Italië, Slovenië en Spanje geweest) en gaat dan een week op uitwisseling. Je buddy komt ook een week naar Friesland. Je leert zo alles over elkaars cultuur.

Kom ook bij connecting cultures en verbreed je horizon!

Experience

Een Talentstroom vol ontdekkingen en nieuwe ervaringen.

Dagelijks ervaren we talloze dingen. Datgene wat er om je heen gebeurt is zoveel dat je hersenen selecteren wat voor jou belangrijk is. Bij Experience proberen we jou hier bewust van te maken.

Zoals Project 058: maak je eigen optische illusie foto’s, we onderzoeken het mysterie van de zonnewijzer, bij Murder-Mysterie bedenk en maak je een escaperoom.

Personal Branding is een thema van het derde jaar: onderzoek je zelf en hoe kijken anderen naar jou? Maak kennis met een leuk beroep en maak je eigen Trial (puzzeltocht).

Kortom een spannend en gevarieerd programma.

Multimedia Design

De basis voor de Talentstroom MMD ligt op het vlak van
mediawijsheid en digitale geletterdheid.

Tegenwoordig wordt van iedereen verwacht dat je mediawijs en digitaal geletterd bent,

maar bén je dat ook? Je wordt dit helaas niet vanzelf.

Bij MMD zal dit traject vanaf de basis worden opgebouwd.

Stap voor stap ga je jezelf verder ontwikkelen om o.a. meer vaardig te worden
op dit digitale vlak.

Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:

Identiteit en imago, journalistieke vaardigheden, fotografie, nieuws, reclame en commercie, games en virtuele werelden, film, radio en televisie, media maken en netwerken & internet.

Music Stage

Bespeel je een muziekinstrument of wil je graag een muziekinstrument bespelen?

Droom je er wel eens van om als muzikant op een muziekpodium de sterren van de hemel te spelen? Wil jij later muzikant worden? Dan is de ‘Music Stage’ dé talentstroom voor jou!

In deze talentstroom duik je in de wereld van de popmuziek. In een echte band ga je met covers en zelf gemaakte liedjes aan de slag. Naast muziek maken ga je aan de slag met popcultuur: Je maakt een bandbiografie voor je band, gaat aan de slag met zelfgemaakte merchandise (Band t-shirt), maakt zelf een band-logo en je krijgt een fotoshoot met een professionele popfotograaf voor een echte bandfoto! Je sluit het jaar af met een optreden tijdens de Music Stage Showcase.

The stage is yours…Let’s plug in and play some music!

Research & Design

Bij Research & Design staan de bètavakken natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde en techniek centraal. Je gaat leren onderzoeken en ontwerpen bij verschillende projecten. Daarnaast ontwikkel jij vaardigheden zoals: samenwerken, communiceren, beoordelen, presenteren, redeneren en reflecteren. Zo is het belangrijk dat je goede feedback kunt geven en je eigen functioneren kritisch kunt bekijken. Al deze vaardigheden komen goed van pas bij andere vakken en natuurlijk tijdens je vervolgopleiding!

Lijkt het je wat? Ben je nieuwsgierig van aard, onderzoekend, creatief en kritisch, dan is Research & Design voor jou een goede keus.

Sports

Hou je van bewegen en ben je een echte teamplayer? Dan is deze talentstroom misschien wel iets voor jou! Binnen de talentstroom Sports maak je kennis met zowel bekende als minder bekende sporten. Je vergroot je kennis van de verschillende sporten, doet nieuwe bewegingsvaardigheden op en verlegt je eigen grenzen.

Ben jij sportief en wil jij veel verschillende sporten ontdekken? Dan is deze talentstroom echt iets voor jou!