Heb jij een dubbeladvies: havo/atheneum? En je weet nog niet welke van de twee het beste bij je past? Goed nieuws: je hoeft nog niet kiezen! Je kunt bij ons terecht in een havo-xl klas.

In een havo-xl klas begin je op havo-niveau en krijg je steeds meer atheneum-materiaal in de lessen, opdrachten en toetsen. Een havo-xl klas is dus geen dakpanklas waarin direct op twee niveaus wordt lesgegeven en becijferd. Als havo-xl klas ga je samen met elkaar hetzelfde traject in en als havo-xl leerling maak je daarbinnen je eigen persoonlijke ontwikkeling door. Je kunt rustig ervaren en proberen of je liever op de havo of liever op het atheneum verder wilt. 

Voor sommige leerlingen is havo-xl een jaar. Daarna weten ze het al: havo of atheneum. Voor andere leerlingen is havo-xl twee jaar. In het tweede jaar krijg je meer ruimte om eigen keuzes te maken, bijvoorbeeld: of je voor een vak de havo-toets of atheneum-toets wilt maken. Niet alleen je resultaten, maar ook je motivatie is dus belangrijk! Na het tweede jaar kun je niet verder gaan in een havo-xl klas en moet er een keuze gemaakt worden. Gelukkig heb je een mentor die je daarbij helpt en ook een heel docententeam dat je daarbij adviseert.

Formele doelstelling van havo-xl:

“Het doel van de havo-xl-klassen is om de determinatie van leerlingen die tussen havo- en atheneumniveau vallen – veelal met een dubbeladvies – uit te stellen, zodat de leerlingen (en ouder(s)/verzorger(s), en ook: mentoren en docenten) langer de tijd krijgen om te ervaren op welk niveau (havo of atheneum) de leerling zich thuis voelt. Dit wordt vormgegeven door havo-xl-leerlingen te laten beginnen op havoniveau en in toenemende mate atheneumstof te behandelen en te toetsen, waarbij er een tussenweg gezocht wordt tussen enerzijds hoge verwachtingen en anderzijds pedagogische overwegingen.”

Havo XL